Masło orzechowe zdominowało ostatnio moją kuchnię. Kruche ciasteczka orzechowe robię dość często, są proste, szybkie i świetne jako zdrowa przekąska do kawy. Dzisiaj jednak postawiłam na lodową wersję masła orzechowego i tak oto powstały lodowe babeczki.

Chociaż cały proces przygotowywania babeczek trwa około 30 minut, to naszej pracy jest w nim około 5-10 minut. Pozostały czas to oczekiwanie aż babeczki się zamrożą. Wystarczy tylko połączyć kilka składników, dobrze je wymieszać, nałożyć do muffinek i uzbroić się w cierpliwość.

LODOWE BABECZKI Z MASŁA ORZECHOWEGO
Czas przygotowania
10 mins
Czas gotowania
20 mins
Czas całkowity
30 mins
 

Masło orzechowe w wersji lodowej 🙂

Z przepisu wychodzą 3-4 babeczki

Składniki
WARSTWA DOLNA
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • słodzik wedle uznania
WARSTWA GÓRNA
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • słodzik wedle uznania
  • ekstrakt np. waniliowy
Instrukcje
  1. Wymieszaj składniki na warstwę dolną.
  2. Przełóż masę do foremek.

  3. Wstaw do zamrażarki na 10-15 minut, do stężenia masy.

  4. Wymieszaj składniki na warstwę górną i nałóż na zamrożoną warstwę dolną.

  5. Ponownie wstaw do zamrażarki na 10-15 minut.