
Masło orzechowe zdominowało ostatnio moją kuchnię. Kruche ciasteczka orzechowe robię dość często, są proste, szybkie i świetne jako zdrowa przekąska do kawy. Dzisiaj jednak postawiłam na lodową wersję masła orzechowego i tak oto powstały lodowe babeczki.
Chociaż cały proces przygotowywania babeczek trwa około 30 minut, to naszej pracy jest w nim około 5-10 minut. Pozostały czas to oczekiwanie aż babeczki się zamrożą. Wystarczy tylko połączyć kilka składników, dobrze je wymieszać, nałożyć do muffinek i uzbroić się w cierpliwość.

Masło orzechowe w wersji lodowej 🙂
Z przepisu wychodzą 3-4 babeczki
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- słodzik wedle uznania
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- słodzik wedle uznania
- ekstrakt np. waniliowy
-
Wymieszaj składniki na warstwę dolną.
-
Przełóż masę do foremek.
-
Wstaw do zamrażarki na 10-15 minut, do stężenia masy.
-
Wymieszaj składniki na warstwę górną i nałóż na zamrożoną warstwę dolną.
-
Ponownie wstaw do zamrażarki na 10-15 minut.