Muffiny owsiane są świetną alternatywą tradycyjnej owsianki. Jeśli szukasz ciekawej i nieskomplikowanej, a do tego szybkiej i prostej w przygotowaniu opcji śniadania, owsiane muffiny powinny przypaść Ci do gustu.

To niewymagająca specjalnych umiejętnośći w kuchni forma śniadaniowa, która sprawdzi się nie tylko w wersji na ciepło. Z powodzeniem możesz zapakować wcześniej przygotowane muffiny i jeść je w wersji na zimno. Mało tego, możesz do nich dodać swoje ulubione dodatki, dzięki którym stworzysz wersję idealną dla siebie.

U mnie dominują pestki dyni, żurawina oraz siemię lniane. Zamiast syropu klonowego możesz użyć innego rodzaju słodzika.

MUFFINY OWSIANE Z PESTKAMI DYNI
Czas przygotowania
10 mins
Czas gotowania
25 mins
Czas całkowity
35 mins
 

Szybka i prosta propozycja śniadania inaczej.

Z przepisu wychodzi 6 muffinek.

Składniki
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • garść żurawiny
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki wymieszaj.

  2. Masę przelej do foremek.

  3. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut, temperatura 180 stopni.