
Muffiny owsiane są świetną alternatywą tradycyjnej owsianki. Jeśli szukasz ciekawej i nieskomplikowanej, a do tego szybkiej i prostej w przygotowaniu opcji śniadania, owsiane muffiny powinny przypaść Ci do gustu.
To niewymagająca specjalnych umiejętnośći w kuchni forma śniadaniowa, która sprawdzi się nie tylko w wersji na ciepło. Z powodzeniem możesz zapakować wcześniej przygotowane muffiny i jeść je w wersji na zimno. Mało tego, możesz do nich dodać swoje ulubione dodatki, dzięki którym stworzysz wersję idealną dla siebie.
U mnie dominują pestki dyni, żurawina oraz siemię lniane. Zamiast syropu klonowego możesz użyć innego rodzaju słodzika.

Szybka i prosta propozycja śniadania inaczej.
Z przepisu wychodzi 6 muffinek.
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- garść żurawiny
-
Wszystkie składniki wymieszaj.
-
Masę przelej do foremek.
-
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut, temperatura 180 stopni.