
Zdrowe. Szybkie. Proste. Smaczne. Mini słodkie bułeczki z borówkami. Niczym jagodzianki.
Pamiętacie przepis na proteinowe bułeczki: po przepis zapraszam tu: http://tetiisheri.pl/2016/05/08/buleczki-proteinowe/. Świetnie smakują z konfiturą lub pastą z awokado. Idealnie pasują jako bułka do zdrowego hamburgera. Dziś zmodyfikowałam ten przepis i zrobiłam wersję mini na słodko. Tak powstały twarogietki.
Smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i w tej na zimno. Bez wahania można zabrać je w pojemniku.
Zamiast borówek można spróbować wersji z truskawkami czy malinami. Myślę, że były też idealne z wiśniami.

- 250 g twarogu chudego
- 40 g mąki np. ryżowej
- 1 jajko
- 10 łyżek otrębów owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
-
Wszystkie składniki wymieszaj.
-
Uformuj kulki i spłaszcz je delikatnie.
-
Ułóż na mini bułeczkach borówki.
-
Ułóż twarogietki na papierze do pieczenia.
-
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut, temperatura 180 stopni.
Ciasto na twarogietki jest z natury klejące. Można lekko zwilżyć wodą dłonie. Wtedy ciasto nie powinno tak bardzo się przyklejać.
Takie danie na Walentynki 😀
Czy można zamienić otręby na płatki owsiane ?
Tak 🙂 Można trochę zmielić płatki.